Bevalling

IStock 854103480

Je zwangerschap is een spannende tijd die eindigt met je bevalling. Heb je al nagedacht over wat je belangrijk vindt tijdens de geboorte van jullie kindje? Wij vinden het belangrijk dat jij op een ontspannen en veilige manier kunt bevallen. Voor jou is dat misschien op een andere manier dan voor je zus, vriendin of buurvrouw. Er is van alles mogelijk, van thuisbevalling tot in bad in het ziekenhuis. Denk daarom goed na over hoe jij begeleid wilt worden. Welke aanpak werkt voor jullie? Hoe kun jij het beste ontspannen?

Het maken van een geboorteplan kan helpen om deze vragen te beantwoorden en op een rij te zetten hoe jij de bevalling voor je ziet. Dit plan zullen we tijdens de controles en aan het eind van je zwangerschap bespreken. Mocht je nog geen specifieke ideeën hebben dan kan dat natuurlijk ook.

Verloskundigenpraktijk Goedbevallen badbevalling Naarden

Badbevalling

De warmte en rust van een bad kan verlichting en ontspanning bieden tijdens de weeën en het baren van je kindje. Wij begeleiden je graag als een badbevalling iets voor jou is. Je kunt weeën opvangen in je eigen bad, maar voor de daadwerkelijke bevalling is een speciaal bad vaak handiger. Deze zijn dieper en bieden meer ruimte voor jou en ons. Er zijn bedrijven die speciale baden verhuren, hierover kunnen we je adviseren. Veel ziekenhuizen hebben baden beschikbaar. Ook Tergooi heeft meerdere kamers met een vast bevalbad dat je kunt gebruiken als je poliklinisch of medisch bevalt. 

Tips:

Bereid je praktisch voor

Een goede voorbereiding is niet alleen het halve werk, maar geeft je ook rust! Omdat elke bevalling uniek is, bestaat er geen standaard draaiboek voor hoe een bevalling zal verlopen. Probeer daarom, in de aanloop naar de bevalling, de dingen die je kunt controleren ook daadwerkelijk te regelen. Hieronder vind je handige links naar zaken die je kunt voorbereiden.

Koppel2

Kies voor een plek waar je je veilig voelt

Bevallen thuis in je eigen omgeving kan veel rust en ontspanning bieden voor jou en je partner. Wij zijn bij jullie te gast om je te begeleiden. Je hebt je eigen spullen om je heen en kan rustig je gang gaan. Bevallen onder leiding van een verloskundige in Nederland is heel veilig. Mocht het zo zijn dat de bevalling anders loopt dan verwacht en je moet toch naar het ziekenhuis, weet dan dat dit meestal niet met grote spoed is. Er is vaak gewoon de tijd om met eigen vervoer te gaan. Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen moet er bij de bevalling een kraamverzorgende aanwezig zijn om ons en jullie te assisteren. Zorg er tijdig voor dat je het kraampakketin huis hebt. De meeste zorgverzekeraars sturen dit op (rond 30 weken zwangerschap) anders zul je het zelf moeten kopen. 
 
Het kan zijn dat jullie je het meest prettig voelen bij het idee van een bevalling in het ziekenhuis of dat je huis niet geschikt is om thuis te bevallen. Wij zullen je dan begeleiden op de verloskamer van het ziekenhuis. Een verpleegkundige of kraamhulp zal dan assisteren. Aan een poliklinische ziekenhuisbevalling is een eigen bijdrage verbonden. Een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie wordt door de verzekering vergoed. Het kan zijn dat we de zorg gedurende de zwangerschap of tijdens de bevalling moeten overdragen omdat er complicaties ontstaan. De gynaecoloog en klinisch verloskundige zullen dan de begeleiding overnemen. 

Zwanger

Blijf in beweging

In beweging blijven tijdens de bevalling heeft grote voordelen voor het baringsproces. Het bevordert de snelheid van de ontsluiting en helpt de baby beter door het bekken te komen. Het kan lastig zijn om van tevoren te bedenken wat voor jou comfortabel is. Daarom geven we advies tijdens de bevalling. Verdiep je van tevoren in de verschillende mogelijkheden. Let er ook op dat je je blaas regelmatig leegt, dat geeft ruimte in je bekken.

Kinderwens2

Omgaan met pijn

Weeën zijn een normaal onderdeel van de bevalling en worden door de meeste vrouwen als pijnlijk ervaren. De pijn kan verschillen per fase van de bevalling en neemt vaak toe naarmate de ontsluiting vordert. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de pijn te verlichten. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen, want dat stimuleert de aanmaak van endorfine, wat een pijnstillend effect heeft. Ook een warme douche, bad of massage kan verlichting bieden. Het veranderen van houding maakt de pijn vaak ook draaglijker.

Sommige vrouwen vinden het fijn om gebruik te maken van de geboorteTENS (meer info hier). Deze kan ook bij een thuisbevalling worden gebruikt en wordt door sommige verzekeraars vergoed. Zwangerschapscursussen zoals hypnobirthing, yoga en zwangerschapshaptonomie bieden handvatten om beter te ontspannen en je ademhaling te beheersen. Kennis over het bevallingsproces vermindert angst en vergroot je gevoel van controle, wat weer positief bijdraagt aan je ontspanning en de aanmaak van endorfine. Een cursus is niet verplicht, maar kan je wel helpen. 

Wij zijn ook getraind om lachgas te kunnen toedienen. Dit kan bij een aantal geboortecentra zoals in Amersfoort of Utrecht. Hierover kunnen we je indien gewenst meer vertellen. En hoe dan ook, wij staan altijd aan je zijde tijdens de bevalling en coachen je om te gaan met de pijn.

IStock 2066484201 kopie

Wanneer bel je ons

Wij zijn dag en nacht bereikbaar voor spoed en bevallingen. Wanneer je moet bellen hangt af van hoe ver je zwanger bent en de situatie. We zullen je ook eventueel nog persoonlijke instructies geven tijdens de controles. Het is heel fijn als je zelf belt of aan de lijn komt. We horen vaak al veel aan je stem. Bovendien vinden we het prettig om onze vragen direct aan jou te kunnen stellen. Voel jij je niet goed, merk je dat je de baby minder voelt of ben je erg ongerust? Bel ons dan ook altijd gerust even op. We zijn er om je te helpen. We kunnen je telefonisch geruststellen of het kan nodig zijn om je in de praktijk of bij je thuis te controleren.

Werkwijze
Goedbevallen checklist praktijk bussum

Wanneer bel je ons?

Wij zijn dag en nacht bereikbaar op 035 - 695 11 94  voor spoed en bevallingen. Wanneer je moet bellen hangt af van hoe ver je zwanger bent en de situatie. We zullen je ook eventueel nog persoonlijke instructies geven tijdens de controles. Het is heel fijn als je zelf belt of aan de lijn komt. We horen vaak al veel aan je stem. Bovendien vinden we het prettig om onze vragen direct aan jou te kunnen stellen.

Minder dan 37 weken zwanger? Bel altijd direct als je vruchtwater denkt te verliezen, helder rood bloedverlies of weeën hebt. Ook bij twijfel, aarzel niet om met ons te overleggen.

Meer dan 37 weken zwanger? Ben je meer dan 37 weken zwanger, dan bel je in de volgende situaties:

  • Als je minimaal 1 uur elke 5 minuten weeën hebt; dit betekent 1 minuut wee, 4 minuten pauze en dat een uur lang.

  • Meer dan een klein beetje rood bloedverlies.

  • Als je vruchtwater verliest dat niet helder is: dus groen of bruin. Is het vruchtwater wel helder of roze en is het overdag, bel ons dan ook om ons te informeren.

  • Als je ongerust bent.

Zorg bij ongemak of onrust? Voel je je niet goed, merk je dat je de baby minder voelt of ben je erg ongerust? Bel ons altijd! We zijn er om je te helpen. We kunnen je telefonisch geruststellen of het kan nodig zijn om je in de praktijk of bij je thuis te controleren.

Contact

Verloskundigen­praktijk Goedbevallen

Lambertus Hortensiuslaan 86

1412 GZ, Naarden

Spoed of dringende vragen?

Als je een dringende vraag of spoed hebt, dan kan je ons uiteraard altijd bellen. 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Afspraak maken of verzetten?

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 16:30 telefonisch bereikbaar voor het maken of verzetten van een afspraak.

Zorgverleners:(500075577)
verloskundigenpraktijkgoedbevallen@zorgmail.nl

Voel jij je onvoldoende gehoord of ben je niet tevreden over onze zorg? Bespreek het met ons. We horen het graag als we iets kunnen verbeteren. Desondanks toch niet tevreden, kijk hier voor meer informatie.