Een ontspannen kraamtijd is van groot belang. Het is de fase waarin je herstelt van de bevalling, de rol als ouder omarmt en jullie als gezin aan elkaar kunnen wennen. Voor je baby is alles nieuw, en daarom is het essentieel om de tijd te nemen en alles rustig op je af te laten komen. Samen met de kraamverzorgende zorgen we ervoor dat jullie een fijne start hebben.
In de eerste week na de bevalling, komen we regelmatig langs om te zien hoe het met jou en je baby gaat. We voeren de medische controles uit voor zowel jou als kind en werken daarbij nauw samen met de kraamverzorgende. Thuis komen we in de eerste week ongeveer vijf keer langs. Als je na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven, proberen we je daar ook zo vaak mogelijk te bezoeken.
Staat je bevalling onder toezicht van een gynaecoloog en vindt deze in het ziekenhuis plaats? Vergeet dan niet om je tijdens de zwangerschap alvast aan te melden voor de kraamtijdbegeleiding. Want ook al sta je onder medische begeleiding, dan kunnen wij je kraambed begeleiden.
Het is normaal om een aantal bloedstolsels te verliezen, vaak gepaard met buikpijn of naweeën. Deze kunnen de grootte van een tennisbal hebben. Bel ons als je veel van deze grote stolsels verliest of als je veel bloed verliest 'alsof de kraan open staat', vooral als je je draaierig voelt.
Je baarmoeder maakt krampen om het bloedverlies te minimaliseren. Deze naweeën zijn nuttig, maar kunnen als pijnlijk worden ervaren. Ze komen vaak als je moe bent, voedt of een volle blaas hebt. Je mag paracetamol nemen, maximaal 6 per 24 uur.
Direct na de geboorte zijn de meeste kinderen wat afgekoeld, omdat ze uit een temperatuur van 37 graden komen en de kamer vaak maar 20 graden is. Het is daarom belangrijk dat ze goed warm worden gehouden. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warm houden. Een normale temperatuur ligt tussen 36,5 en 37,5 graden.
Tips om afkoeling te voorkomen:
Gebruik een digitale rectale thermometer; een oorthermometer werkt niet goed. Let erop dat je de thermometer voldoende diep in de anus steekt. Meet de temperatuur bij iedere verschoning.
Als de baby kouder is dan 36,5 graden, moet hij opgewarmd worden. Dit gaat het beste met jouw lichaamswarmte en/of een kruik. Wees voorzichtig dat de baby zich niet kan verbranden. Zorg ervoor dat er altijd een dekentje tussen de kruik en de baby zit. Na 2 uur moet er een stijgende lijn in de temperatuur zitten. Bel ons als de temperatuur na 2 uur nog steeds onder de 36,5 is.
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om de baby de eerste dagen ongeveer elke 3 uur aan te leggen. Hoe vaker je aanlegt, des te sneller komt de voeding goed op gang. Als het aanleggen niet lukt, maak je je dan geen zorgen. De baby is net geboren en kan nog misselijk of moe zijn. Hij of zij heeft voldoende reserves voor de eerste 24 uur. Blijf proberen om elke 3 uur aan te leggen. Zorg ervoor dat de baby de tepel goed in de mond heeft (het goede zuigreflex start als hij de tepel tegen het zachte gehemelte voelt). Dit betekent vaak dat hij ook de tepelhof deels pakt. Sabbelen aan het puntje is niet effectief en kan kloven veroorzaken. Bij flesvoeding bied je iedere 3 uur 10 ml voeding aan. Als de baby niet wil drinken, is dat geen probleem.
Na de bevalling voelen veel vrouwen niet goed wanneer ze moeten plassen. Toch is het belangrijk om je blaas niet te vol te laten raken. Probeer na elke voeding even te plassen. Als je je nog niet stevig op de benen voelt, ga dan in de nacht niet alleen naar het toilet; maak je partner wakker om mee te lopen. Neem contact met ons op als je binnen 8 uur na de bevalling nog niet hebt kunnen plassen.
Let goed op of je baby heeft gepoept en geplast. Bewaar de luiers van de nacht voor de kraamverzorgende of noteer het.
Verloskundigenpraktijk Goedbevallen
Lambertus Hortensiuslaan 86
1412 GZ, Naarden
Als je een dringende vraag of spoed hebt, dan kan je ons uiteraard altijd bellen. 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 16:30 telefonisch bereikbaar voor het maken of verzetten van een afspraak.
Zorgverleners:(500075577)
verloskundigenpraktijkgoedbevallen@zorgmail.nl
Voel jij je onvoldoende gehoord of ben je niet tevreden over onze zorg? Bespreek het met ons. We horen het graag als we iets kunnen verbeteren. Desondanks toch niet tevreden, kijk hier voor meer informatie.